http://www.fashionpersberichten.nl/wp-content/uploads/2013/11/Foto-11.jpg

Hoe overleef ik geen leuke bijbaan of collega’s?

In deze bar slechte tijden is het afgrijselijk moeilijk om een baan te vinden. In de supermarkten ben je op je 18de al afgeschreven, voor de horeca ben je op je 18de te jong en zodra je afgestudeerd bent is er vast geen baan in jouw studierichting te vinden. Tijd voor een (tijdelijke) noodoplossing! Om alles nog te kunnen betalen, zodat je niet weer financieel afhankelijk moet worden van je ouders, ben je in staat elke soort baan aan te nemen die je maar kun bedenken. Oké, er zijn uitzonderingen, maar naast dat echt alles. 

Eindelijk ben je voorzien van een (bij)baan voor een paar uurtjes per week. Misschien is het niet helemaal wat je zoekt en waarschijnlijk zijn het veelte weinig uren maar het brengt maandelijks wel geld in het laatje. Zolang de sfeer op de werkvloer maar goed is toch? Toch? Maar wat nou als dat er niet is waardoor je elke dag met tegenzin naar het werk gaat. Er heerst spanning, er wordt niet normaal (of gewoon niet) gecommuniceerd op de afdeling en als het op collega’s aankomt lijkt het allemaal een groot slagveld waarbij ieder voor zich gaat. Niet leuke (bij)banen zijn niet alleen frustrerend maar brengen ook nog eens veel stress met zich mee.

Je voelt je eigen niet op gemak, de baas vind het nodig om je de huid vol te schelden en je collega’s zijn alles behalve vriendelijk tegen je. Dat kan je werk nog eens gruwelijk beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld niet met je baas door één deur omdat het een ontzettende eikel is. Of je bazin die het heerlijk vind om je dagelijks af te zeiken. Ze hebben vaak een machtspositie waardoor het opkomen voor jezelf altijd het eindstation van je contract kan betekenen. Steeds vaker pikken wij (als werknemers) het maar omdat we bang zijn onze baan te verliezen.

Maar ook collega’s hebben grote invloed op de sfeer van de werkvloer. Een goede en duidelijk communicatie is de sleutel tot succes. Flexibiliteit, bijvoorbeeld als je een keer een shift wilt wisselen met een collega, brengt socialiteit met zich mee. Maar wat nu als het teamverband nu een beetje ontbreekt en jij buiten de ‘groep’ valt? Er wordt op je gemopperd, je wordt afgesnauwd en vaak onvriendelijk behandeld.

Mocht je het heel slecht hebben getroffen dan is het zelfs nog mogelijk dat je een combinatie van deze twee ervaart. Door de crisis spelen deze taferelen zich dagelijks af op de werkvloer, vooral bij commerciële bedrijven. Er moet flink worden bezuinigd en dat gaat (helaas) ten kosten van de fijne werksfeer of collega’s. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om? Ik spreek uit eigen ervaring en heb een aantal handige tips voor jullie bedacht om het allemaal toch een beetje leuk en draagbaar te maken voor jezelf.

Foto 2

Tip 1. Allereerst: het ligt niet alleen aan jezelf. Ze zeggen altijd ‘waar twee kijven hebben twee schuld’. Probeer bij jezelf goed vast te leggen waar precies het knelpunt zit en wat je in deze situatie misschien niet zo heel handig hebt aangepakt.

Tip 2. Probeer opzoek te gaan naar een oplossing. Mocht je een conflict hebben met je baas of een collega, ga dan met degene in gesprek. Praat met hem/haar over de situatie en probeer samen tot een oplossing te komen.

Tip 3. Mocht je met deze persoon er nu echt niet uitkomen zoek het dan hoger op. Vaak door een ‘bemiddelaar’ aanwezig te hebben bij het gesprek zodat deze het gesprek kan leiden komt er vanzelf wel een oplossing. Probeer in deze gesprekken altijd vooruit te kijken en jezelf in te schipperen met een ander. Denk aan je eigen belangen maar natuurlijk ook aan die van een ander. Het is tenslotte geven en nemen.

Tip 4. Wees niet bang voor iemand met een hoger machtspositie als jouw. Natuurlijk heeft deze jouw contract in zijn hand en kan die bij het minste geringste ervoor zorgen dat deze verdwijnt. Maar door te laten zien dat jij er ook bent en zelfverzekerd bent van de zaak maak je vaak nog wel eens indruk. Zulke mensen hebben soms gewoon even een verzetje nodig om ze terug te zetten op hun plaats. Ook hierbij geld weer, ga in gesprek en wees vooral heel open over de situatie. Zet die persoon aan het denken!

Tip 5. Probeer het af te sluiten. Zodra je thuis bent van je werk is het ook echt klaar. Zeg tegen jezelf dan ook ‘ ik ben nu thuis en laat dan ook mijn zorgen, frustraties en gevoelens achter op mijn werk’. Zo zul je zien dat je veel meer rustig creëert in je hoofd, het kan soms zo aan je vreten. Laat het niet je dagelijks leven beïnvloeden. Geloof mij, het is het niet waard.

Tip 6. Blijf hoe dan ook praten en communiceren. Laat zien dat je er niet zomaar bij de pakken neer gaat zitten. Sluit jezelf niet af van de rest en stel jezelf zeker niet kwetsbaar of onzeker op. Ook al voel jij jezelf zo, dat hoeft een ander niet te weten. Wees sterk en laat jezelf altijd van de goede kant zien.

Nu ben ik wel erg benieuwd: heb jij een (bij)baan waarbij je het niet zo naar je zin hebt (of heb gehad)?

Contributor: Nyria Kuijer